Jak na reklamaci v restauraci? Bránit se můžete, pokud se vám nezdá množství, kvalita, teplota nebo složení
Publikováno 27. 7. 2020 v kategorii Volný čas, Vzdělávání
Reklamování vadného spotřebního zboží se v České republice stalo naprosto běžnou praxí. Lidé se však stále poněkud obávají sdělovat své výhrady v restauračních zařízeních. Z jakého důvodu? Povětšinou za to může neznalost práv zákazníka, ačkoli návštěvník restaurace uzavírá kupní smlouvu stejného charakteru jako kdekoli jinde v obchodě. Když se vám tedy něco nezdá, určitě nebojte se ozvat. V tomto článku vám poskytneme několik šikovných rad.
V restauracích lze reklamovat prakticky cokoliv
Při návštěvě restauračního zařízení uzavíráte s majitelem kupní smlouvu, na základě které je možno reklamovat prakticky cokoliv. Pro lepší představivost si uveďme pár praktických příkladů. Nezdá se vám množství, teplota, složení, postup přípravy nebo chuť nápoje či pokrmu? Určitě si lze u personálu stěžovat a ten musí brát vaše námitky na vědomí. Může se také stát, že vám číšník přinese ke stolu úplně jiný pokrm, než jste si u něj objednávali. V takové chvíli máte bezpodmínečný nárok na výměnu, aniž by po vás mohl podnik požadovat vyšší finanční obnos.
Za kvalitu podávaných nápojů a pokrmů zodpovídá restaurace jako celek. Není tedy možné, aby vám obsluha donesla namísto nefalšované domácí limonády levnou náhražku zakoupenou v obchodním domě. Ačkoli třeba nejsou vlastnosti konkrétního produktu na jídelním lístku blíže specifikovány, musejí odpovídat běžným standardům.
Čtěte také: Jak úspěšně reklamovat poškozené zboží? Časté překážky, které vás mohou potkat při reklamaci
Reklamaci vyžaduje také skutečnost, když vám číšník donese menší množství pokrmu či nápoje, než bylo v stanoveno v jídelním lístku. U některých konkrétních produktů to poznáte na první pohled. Pozor si dejte jen v případě tradičního piva, jehož míra se počítá až po spadnutí pěny.
Na nic nečekejte a jednejte ve chvíli, kdy se vám něco nezdá
V restauračních zařízeních hraje obrovskou roli především čas. Pokud se vám něco nezdá, je potřeba přistoupit k reklamaci prakticky okamžitě. Nelze vyčítat kuchaři přesolenou polévku, když z talíře zkonzumujete veškerý jeho obsah. Nepochodíte ani při ohlášení neodpovídající míry nápoje, jestli sklenice leží na stole delší dobu. I tady totiž hrozí, že zákazník si sám upil a snaží se jen vyvolat konflikt.
Určitě vám také nemusíme vysvětlovat, že k reklamaci je vhodné přistoupit slušnou a klidnou formou, aby měla i druhá strana důvod vám vyjít vstříc. Vždy je rovněž důležité přesně popsat důvod, proč se vám nápoj nebo pokrm nezdá. Pokud by s vámi číšník nechtěl na toto téma diskutovat, nechejte si zavolat člověka, který má reklamace na starosti. V každém podniku někdo takový musí být přítomen. Nesmíme zapomenout ani na problémy, které se mohou objevit při placení. Občas se stane, že číšník (byť jen omylem) započítá chybné množství nápojů u stolu nebo prostě naúčtuje mnohem víc, než říká jídelní lístek. Vy musíte reagovat co nejrychleji a dožadovat se nápravy. Jsou to přeci jen vaše peníze.
V restauraci můžete odstoupit od smlouvy
Pokud obsluha uzná, že se vaše reklamace zakládá na skutečnosti, většinou se s vámi nebude dohadovat a vše ochotně vyřídí. Zákazníkům pak poskytuje přiměřenou slevu z konečné ceny a zároveň musí zajistit, aby se produkt navrátil na stůl v požadované kvalitě. Když však nelze nedostatky žádným způsobem odstranit, můžete odstoupit od smlouvy a tím pádem odejít bez placení. Subjektivní nedostatky týkající se chuti se bohužel nedají dokázat, protože každý člověk si libuje v něčem jiném. Reklamace tedy nejspíš neuspěje a vám nezbývá nic jiného, než se do podniku už nikdy nevrátit a nebo napsat kritickou recenzi na internetových diskuzích.
- Jak na reklamaci v restauraci? Bránit se můžete, pokud se vám nezdá množství, kvalita, teplota nebo složení
- Autor článku: Mgr. Radek Štěpán
- Publikováno: 27. 7. 2020
- Kategorie: Volný čas, Vzdělávání